гъдулка

Гъдулката спада към групата на струнно лъковите музикални инструменти. Изработва се от череша, акация, круша, явор и др. Има три основни струни и единадесет подгласника. За направата на струните в миналото се е използвали животински черва, които са били оплитани във вид на въже. Основните струни се настройват така: първа струна – ла от първа октава ; втора струна – ми от първа октава ; трета струна – ла от малка октава. Подгласниците се настройват хроматично.

Гъдулката се прави от цяло пърче дърво, което се издълбава и има крушовидна форма. В горната си част, след шийката, гъдулката има глава на която са закрепени ключовете, чрез които се настройват струните. Над издълбаната част на корпуса има резонаторна дъска с две дупки, които се начичат очи. В долния край, струните са опрени на магаренце и са завързани за струнник.

Тонът на гъдулката се получава чрез триене на струните с лък, направен от дървена пръчка и косми от конска опашка. Гъдулката може да се използва както за солиращ инструмент, така и като част от народен оркестър.

гъдулка


Google реклама

Share
musicabv.com I музикална теория I музикални интрументи I PC музикант I контакт I карта на сайта I icn I ozvuchavane.net