пиано

Пианото е клавишен музикален инструмент. Заради широката си употреба във всички стилове музика, пианото е вероятно най-разпространения инструмент. Среща се в две форми – криловидна (наричаме го роял) и в изправена форма. Разликата между рояла и пианото (освен в размера – рояла е много по-обемист и се използва най-често в концертните зали) е в това, че при рояла резонаторната дъска и струните са разположени хоризонтално, а при пианото те са вертикално разположени.

При натискане на клавиш на пианото се активира механизъм, който задвижва чукче, което удрят метална струна. Струните за най-ниските тонове са по една, а за тонове от средния и високия регистър са съответно две и три. Чрез вибрацията на струната се получава звук. Струните на пианото се заглушават с пластини, когато клавишът е отпуснат. Клавишите на пианото са 88. Тоновият обем на пианото е от „ла“ на субконтра октава до „до“ на пета октава.

Пианото има два или три педала. Десният педал освобождава всички пластини, за заглушаване струните независимо дали има натиснат клавиш или не. При натискане на левият педал, всички чукчета се доближават то струните с цел по-тихо звучене. При рояла при натискане на левия педал се преместват чукчетата в ляво или в дясно и така вместо по три или две струни чукчето удря по две или една струна. Средният педал се на пианото се нарича още „сурдина“. При натискането на този педал между чукчетата и струните се поставя лента филц, която заглушава струните.

Струните на пианото и на рояла се настройват от акордьор.

роял
пиано


Google реклама

Share
musicabv.com I музикална теория I музикални интрументи I PC музикант I контакт I карта на сайта I icn I ozvuchavane.net